sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

MUSIIKKI ANTAA SIIIIIIIVET!

Muistan ikuisesti heavymusiikin vastaiset propagandasaarnat joita jouduin kuuntelemaan noin 9-vuotiaasta 18-vuotiaaksi saakka. Sen jälkeen tutustuin itsekin raskaampaan musiikkiin ja onnistuin tykästymään kyseiseen genreen. Nykyään lähes kaikenlaisten genrejen musiikki uppoaa minuun, mutta sydämeni sykkii silti eniten raskaammille riffeille, örinälle ja synkistelylle, johtuneeko siitä että olen luonteeltani hieman pessimismiin taipuvainen. Vanha ystäväni määritteli minua abikeväänäni näin: "Sussa on jotain tosi passiivis-aggressiivista tiedätkö, sä oot tavallaan todella rauhallinen luonne mutta sun musiikkivalintasi kuvastavat sun sisäisiä aggressioitasi". Voi olla, että tämä vanha ystävä oli oikeassa. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sen raskaammaksi musiikkimakunikin on mennyt. Pidän edelleen niistäkin bändeistä joiden kuuntelulla aloitin tummasävyisemmän musiikin maailmaan tutustumisen, mutta muutamalla bändillä on aivan erityinen paikka sydämessäni, koska niiden musiikki kytkeytyy hyvin voimakkaasti eri elämäntilanteisiin. Voisin sanoa, että ilman näitä bändejä ja juuri näitä biisejä en olisi ehkä selvinnyt järjissäni muun muassa anoreksiasta, avioerosta, maailman- ja elämänkatsomukseni uudelleen määrittämisestä, raskaudesta, lapsen menetyksestä, avoerosta... you name it. 

Kuuntelin ennen avioeroani lähinnä kristillisiä metallibändejä, mutta Mokomaan rakastuin jo kymmenisen vuotta sitten. Bändi tekee sellaista musiikkia jonka lyriikoihin ihmisen on helppo samaistua. Kuuntelin Mokomaa todella paljon avioeroni ja anoreksiani aikoihin, ja erityisesti minuun kolahti biisi "Sinä riität". Sitä kuunnellessani sain jostain voimaa lähteä vanhoista kuvioista ja opetella arvostamaan itseäni uudelleen. Mokoman musiikkiin palaan aina kun elämässäni tai oman pääni sisällä on suuremman luokan kriisi menossa:



Muistan ikuisesti oman pienen vuokrayksiöni Itä-Helsingissä ja sinne muuttamisen. Niihin aikoihin vietin aika paljon aikaa IRCissä ja tutustuin uusiin ihmisiin. Sitä kautta sain myös uusia musiikkisuosituksia, ja näin tutustuin suomalaiseen bändiin nimeltä Diablo. Harmi, ettei kyseinen bändi enää keikkaile tai ole tehnyt uusia biisejäkään toviin, mutta erityisesti bändin levy "Eternium" kolahti, ja yhdestä levyn biisistä tuli melkoinen voimabiisini kyseenalaistaessani vanhoja uskomuksiani ja etsiessäni itseäni. "I'm going on my way from the cradle to the grave", lauletaan biisissä The Preacher joka on edelleenkin suuri suosikkini. Jos Diablo vetäisisi nyt puskista yllätyskeikan jossain ja settilistaan kuuluisi The Preacher, huutaisin ääneni käheäksi ja heiluttaisin tukkaani niin, että saisin seuraavaksi hankkia itselleni niskatuen pystyäkseni tekemään töitä arkena: 



Olimme ystäväni N:n kanssa Diablon keikalla Nosturissa syyskuussa 2009, ja keikalla tuli kyllä moshattua enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Ilahduin myös suuresti siitä, että The Preacher sisältyi encoreen, joten huusin ja lauloin mukana minkä ehdin. Olin aivan taivaissa keikan jälkeen, ja olemme myöhemmin miettineet N:n kanssa että sekä näiden että Insomniumin keikalle olisi mahtavaa päästä uudelleenkin!


V for Violence on suomalainen bändi joka ei ole ollut vielä kovin suuressa mittakaavassa julkisuudessa. Soundi ja Imperiumi ovat sentään tehneet levyarviot bändin ensimmäisestä pitkäsoitosta "The Cult of V" joka näki päivänvalon marraskuussa 2009. Tutustuin bändiin jo loppukesästä (vaiko alkusyksystä?) 2009 nähtyäni erään Facebook-kaverini linkittäneen bändin musiikkivideon "Constant of Death" omalle seinälleen: 




Katsoin ja kuuntelin musiikkivideon ja kummasti tukkaani alkoi heilututtaa ja jalkaani vispauttaa. Huomasin myös bändillä olevan keikankin, joten suuntasin sinne rohkeana ja ennakkoluulottomana tyttönä yksin. Bändihän toimi lavallakin. Niinpä eksyin muutaman kerran myöhemminkin poppoon keikalle, mutta erään keikan päivämäärineen muistan ikuisesti. Silloin satuin olemaan raskaana ja pieni kaunis tyttäreni potkaisi minua kesken biisin "Scream" käteen ensimmäisen kerran mojovasti. Tasan sillä hetkellä V for Violencesta tuli minun ja Peikkiksen bändi ja Screamista meidän biisimme. Oli jotenkin koskettavaa kun ystävä viestitti Peikkiksen kuoleman jälkeen hautajaisstatukseeni näin: "Halauksia muru <3 Täällä palaa lyhdyssä kynttilä Peikkikselle ja soi V for Violence." 

Muistan myös ensimmäisen V for Violencen keikan Peikkiksen menetyksen jälkeen. Kun pojat soittivat Screamin, en voinut estää kyyneliäni. Myöhemmin yksi bändin jäsenistä tuli pahoittelemaan kovasti menetystäni. Fanistahan tuollainen tuntui hyvältä. Onneksi pystyn nykyään kuuntelemaan "Screamin" ilman että itken hysteerisesti räkää valuttaen, mutta niin vain siihen biisiin liittyi ja tulee aina liittymään jokin suurempi merkitys. Jos joskus saan lapsia, aion soittaa heillekin V for Violencea ja kertoa sen olevan minun ja heidän edesmenneen isosiskonsa bändivalinta. Olen myös nähnyt sairaita unia kyseisestä bändistä, johtuneeko siitä että olen joskus jutellut tyyppien kanssa keikkojen jälkeen. Eräässä unessa V for Violence oli esikoislevynsä nimen mukaisesti perustanut itsemurhakultin johon jokaisen fanin tuli liittyä, ja toisessa unessa VfV oli pitämässä keikkaa Cold Cold Groundin kanssa eräässä pääkaupunkiseutulaisessa helluntaiseurakunnassa. Jälkimmäisen unen tunnelmien siivittelemänä sainkin hyvän aasinsillan seuraavalle bändiesittelylleni, nimittäin...


...Cold Cold Groundista olen tainnut vaahdota täällä useammankin postauksen verran, mutta ei voi mitään, kyseinen bändi kuuluu myös niihin joilla on jokin merkitys elämäni soundtrackilla. Tutustuin bändin musiikkiin ollessani V for Violencen keikalla loppuvuodesta 2009. Olin vesiselvä, voin pahoin ja väsytti, koska satuin olemaan ihan alussa raskaana. Katsoin ja kuuntelin CCG:n keikan kyllä alusta loppuun saakka, mutten jotenkin osannut syttyä musiikkiin tai jänishahmoon. Se saattoi johtua siitäkin, että koko päivä oli ollut jännitystä täynnä, koska olin pelännyt hysteerisesti keskenmenoa ja olimme saaneet exäni kanssa nähdä samana päivänä Kätilöopiston sairaalassa vilkkaasti sykkivän pienen sydämen ultraäänilaitteen monitorilla. Niinpä siis odotin vain V:n keikkaa, kävin välillä kakomassa vessassa, join Jaffaa pitääkseni huonon olon loitolla ja mietin koko ajan, mikä hemmetin funktio CCG:n Mr. Bunnylla oikein on.

Myöhemmin raskauden aikana kuuntelin enemmänkin CCG:a Spotifyn kautta, ja mitä enemmän kuuntelin, sen enemmän tykästyin bändiin ja sen musiikkiin. Vuoden 2011 puolella bändiltä alkoi ilmestyä uutta materiaalia, ja erityisen paljon tykästyin musiikkivideoon "Tourist": 


Syksyllä 2012 saatoin vahingossa päätyä eräälle keikkataltioinnille, ja tästä olen saanut myös kuulla. Jotenkin se keikka oli käänteen tekevä, sillä viimeistään sen jälkeen minusta tuli The TosiFani. En sentään vuorannut asunnon seiniä julisteilla tai kulkenut joka päivä bändipaita päällä, mutta kuuntelin yhä enemmän bändin musiikkia ja sain itseni raahattua keikoillekin. Bändin musiikki ei ole osunut mihinkään erityiseen elämänvaiheeseen, mutta tyyppien hurtti huumorintaju ja selkeästi räkäisellä huumorilla tehdyt musiikkivideot vain iskevät omaan huumorisuoneeni. Videoista ja lavashow'sta huomaa ettei hommaa oteta liian vakavasti vaan aina on vähän kieli poskessa ja pilkettä silmäkulmassa. Keikoille mennessä ja sieltä lähtiessä jää vain yksinkertaisesti hyvä fiilis, eikä sitä ainakaan vähennä se, että CCG:n tyypit välittävät aidosti faneistaan eivätkä katso nenänvarttaan pitkin jos joku fani eksyy juttusille.
 

(Toivoisin silti että ihmiset tajuaisivat jättää artistit rauhaan ennen keikkoja vaikka niitä poseerauskuvia olisikin NIIIIIIIIIIIIIIIIN kiva ottaa. Keikka on aina keikka ja se jännittää kokenuttakin esiintyjää. Jos joku känniläinen vielä saa hyvän idean tulla bändien tyyppien juttusille ja ottaa pakkoääliöposeerauskuvia, vähemmästäkin artistien pinna kiristyy. Eiköhän keikkojen ja roudausten jälkeen ehdi sitten ottaa niitä kuvia ja nykiä bändien jäseniä hihasta?) 

Uusin musiikkilöytöni on ehdottomasti Iiwanajulma. Olen tainnut mainita tämänkin bändin useamman kerran postauksissani, mutta kyllä vain Etelä-Savosta kotoisin olevat pojjaat osaavat musiikin tekemisen jalon taidon! Tällä hetkellä heidän musiikkinsa on ollut minulle tärkeää, koska sen ja biisien lyriikoiden kautta voin tavallaan "oksentaa ulos" äidin ja omien sairastelujen aiheuttamaa pahaa oloa. Iiwanalla on myös mukavan riehakas ja aggressiivinen lavaesiintymistyyli. Kun äijät pääsevät lavalle, heitä ei pidättele mikään. Kaiken lisäksi bändin tyypit ovat fiksuja ja elämää nähneitä ja kokeneita. Taiteen ei pidä aina kummuta pahasta olosta ja ahdistuksesta, mutta uusimmalle albumille "Hallelujah!" on kyllä osattu kanavoida ahdistus, paha olo ja sairastaminen sellaiseen muotoon, että se on samaistuttavaa muttei kuitenkaan sairastuta kuulijaa. Suosittelen! Levyä on hyvä kuunnella jos ahdistaa liikaa tai lääkärikäyntien lopputulemana kouraan tungetut reseptit ja tautiluokitusrajaukset ottavat aivoon. 

Minulle musiikki merkitsee vähän kaikkea. En voi lähteä kävelemään kaupungille yksin jollen kuuntele jotain musiikkia. Tätäkin kirjoittaessani kuuntelen musiikkia. Suuriin elämäni kriiseihin (niin positiivisiin kuin negatiivisiinkin) liittyy musiikki, ja musiikki antaa minulle paljon lohtua mutta myös potkua persuksille tarttua asioihin. Musiikkia voi tehdä kieli poskessa, sydän haavoittuneena, siksi että se on kivaa tai siksi, että haluaa vain saada ihmiset nauttimaan kuulemastaan. Taiteen ja hyvän musiikin ei tarvitse kummuta aina kärsimyksestä, vaan se voi kummuta aivan yhtä hyvin huonosta ja räkäisestä huumorista tai vaikkapa voikukista jos siltä tuntuu. Pääasia on, että musiikin kuuntelija nauttii kuuntelemastaan musiikista ja saa siitä jotakin irti. 

Mitkä ovat teidän lempibändejänne ja miksi? Millaista musiikkia kuuntelette erilaisissa mielentiloissa? 



 

tiistai 25. maaliskuuta 2014

J45 JA MINÄ EMME OLE YSTÄVIÄ

Rakkaat lukijat, tänään puhumme astmasta, allergioista, siitä miltä se astma tuntuu fyysisesti ja psyykkisesti sekä sivuamme myös hieman anafylaksiaa. Tähän avautumiseen on ihan validi syykin, minä kun satun olemaan sekä astmaatikko, atoopikko että allergikko. Kahta ensimmäistä olen ollut noin kahden kuukauden ikäisestä saakka, mutta virallisesti astmaatikko olen ollut vähän lyhyemmän ajan. 

On taas se aika vuodesta kun lumet sulavat, katupöly alkaa pöllytä oikein urakalla kaduilla, rehujen seksielämä kukoistaa ja näin ollen jokaisen allergioista ja astmasta kärsivän ihmisen elämä hankaloituu. Onneksi lääketiede on keksinyt hyviä troppeja helpottamaan allergioista ja astmasta (tai molemmista) kärsivien ihmisten elämää, mutta krooninen sairaus on silti aika perseestä. Kun astma- ja allergiaoireet ovat pahimmillaan, ei paljon lohduta se, etteivät tulehdusparametrit tai ruumiinlämpö ole koholla, koska elimistössä vallitsee kuitenkin tietynlainen tulehdustila. 

Astmaa voi olla joko ulko- tai sisäsyntyistä. Terveyskirjasto määrittelee astman jotakuinkin näin: 

"Astman keskeinen ja suureneva riskitekijä on taipumus atooppiseen allergiaan. Atopialla tarkoitetaan taipumusta tuottaa herkästi IgE-luokan vasta-aineita ympäristön tavallisia allergeeneja, kuten siitepölyä ja eläinpölyjä, kohtaan. Atooppisilla ihmisillä ilmenee limakalvojen allergista tulehdusta (eosinofiilista inflammaatiota), kun he hengittävät allergeenisia pienhiukkasia herkistyttyään ensin kyseiselle allergeenille. Tällöin on kyseessä ulkosyntyinen, allerginen astma. Jos atooppista allergiaa ei todeta, käytetään nimitystä ei-allerginen astma, joka on tavallinen varsinkin vanhemmilla ihmisillä. Taudin laukaisevat perinnöllisesti herkillä ihmisille ilmeisesti monet mikrobit, jotka käynnistävät vähitellen autoimmuunitautia muistuttavan kroonisen limakalvotulehduksen."

Minulla on todettu allerginen eli ulkosyntyinen astma vuonna 2007, mutta olen todennäköisesti sairastanut sitä jo paljon kauemmin ennen sen toteamista. Vuonna 2007 olin hieman tuhdimmassa kunnossa kuin tällä hetkellä, ja muistaakseni sinä keväänä oli hyvin paljon erilaisia siitepölyjä ilmassa. Olin saanut YTHS:n yleislääkärin kautta keuhkoputkia avaavan lääkkeen (Bricanyl, vaikuttava aine terbutaliinisulfaatti) sekä ohjeen syödä tavallista allergialääkettä, mutta se ei tuntunut auttavan ollenkaan. Yskin öisin helvetillistä yskää joka piti hereillä paitsi minua, myös entistä aviomiestäni. Olin kuitenkin päättänyt alkaa harrastaa erilaisia liikuntamuotoja, ja menin entisen opiskelukaverini kanssa Yliopistoliikunnan järjestämään jumppaan. Kesken jumpan hengitykseni salpautui, yskin enkä kyennyt tekemään yhtään mitään. Kaverinikin hätääntyi. Jouduin jättämään jumpan kesken, ja hengenahdistustilanne ei tuntunut laukeavan millään. Totta kai säikähdin. Muistan tilanteesta vain järkyttävän pelon hapen loppumisen tunteesta ja sen, että olin aivan poikki, jalat hädin tuskin kantoivat ja laahustin jumppakassini kera asemalle ja sieltä kotiin julkisilla. Olinpa idiootti! Oikea toimintatapa olisi ollut painua suoraan johonkin päivystykseen ja päästä hengittelemään spiralla keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Todennäköisesti astmatutkimuksetkin olisi käynnistetty hieman nopeammin siten.

Vanhempani olivat todella huolissaan tilanteestani. Itse en edes tajunnut jatkuvan alakuloisuuden, väsymyksen ja yleisen huonovointisuuden ja voimattomuuden tunteen johtuvan niinkin yksinkertaisesta (ja veemäisestä) syystä kuin allergia ja astma. Lopulta vanhempani tilasivat minulle ajan yksityislääkäriltä, joka oli keuhkosairauksien spesialisti. Menin vastaanotolle, sain ohjeet PEF-puhallusten tekoon, reseptin kunnolliseen avaavaan ja hoitavaan lääkkeeseen (Buventol ja Budesonid) sekä lähdin verikokeiden kautta kotiin. Muutaman tunnin kuluttua lääkäri soitti ja kertoi veren eosinofiilien olevan reilusti koholla, toisin sanoen elimistössäni vallitsi melkoinen allergeenien aiheuttama tulehdustilanne. Lääkäri soitti puhelinreseptin Prednisolonista eli suun kautta otettavasta kortikosteroidista apteekkiin, ja muutaman pillerin napsimisen jälkeen hirveä hengenahdistusoireilu ja jatkuva yöyskä helpottuivat. Kahden viikon PEF-seurannan tulos oli reippaasti diagnostinen astmalle: seurannassa oli sekä vuorokausivaihtelua että reilu vaste keuhkoputkia avaavalle lääkkeelle. Sain astmadiagnoosin keväällä 2007, ja sen jälkeen olen vuoroin elänyt sopusoinnussa sairauteni kanssa ja vuoroin vihannut sitä. Yleensä astma ei veetuta silloin kun se ei oireile, eli on toisin sanoen hyvässä hoitotasapainossa, enkä edes tarvitse astmalääkkeitä aina ympärivuotisesti.

Keväisin ja kesäisin on toinen ääni kellossa. Silloin erinäisten rehujen seksielämä alkaa ja ilmassa lentelee sakeanaan siitepölyä. Se taas aiheuttaa elimistössäni allergisen reaktion joka totta kai alkaa oireilla myös astmaattisesti. Tajuan alkaa ottaa hoitavaa astmalääkettä yleensä vasta siinä vaiheessa, kun pari yötä on mennyt yskiessä keuhkoja pellolle, eikä se lääke tietenkään ala heti vaikuttaa. Onneksi on olemassa keuhkoputkia avaavia lääkkeitä, mutta niistä taas aiheutuu yleensä lievästi sanoen takykardisia sivuvaikutuksia. Miksi? Siksi, koska vaikka avaavan lääkkeen vaikuttava aine avaa keuhkoputkia, se toimii myös vasodilatoivasti eli verisuonia laajentavasti, ja kun verisuonet laajenevat, myös sydämen lyöntitiheys nousee voidakseen pumpata kaiken veren onnistuneesti kropan läpi. Aivojenkin olisi tietysti ihan hyvä saada happea. Joka tapauksessa tähän aikaan vuodesta vihaan yleensä elimistöäni ja tätä saakelin kroonista sairautta yli kaiken! Kaivan astmalääkkeet kaapista ja olen käytännöllisesti katsoen todella kipeä olematta kuitenkaan _oikeasti_ kipeä ollakseni oikeutettu sairaslomaan. Sairasloma toki onnistuisi, jos röörit menisivät niin tukkoon että hemodynamiikka romahtaisi, mutta niin ei ole onneksi koskaan käynyt.

Harva ihminen edes tajuaa miltä astman ja allergioiden sairastaminen tuntuu. Yskä on repivää, kuivaa ja hakkaavaa, ja pahimmassa keuhkoputkien ahtausvaiheessa ennen hoitavan lääkkeen vaikutuksen alkamista hengitys saattaa kuulostaa jopa korvin kuultavasti ilman stetoskooppien kanssa pelleilyä samalta kuin koirien vinkulelu. Hengenahdistuksen tunne aiheuttaa joskus jopa apuhengityslihasten käyttöönottoa, ja ainoa hyvä nukkuma-asento on puoli-istuva asento. Se tietysti helpottaa hengittämistä mutta vaikeuttaa lievästi sanoen kunnollisen unen saamista. Kaikista kurjinta allergiakausina ja astman pahentuessa on kokonaisvaltaisesti kipeä, väsynyt ja saamaton olo, kun tuntuu että nukahtaa töihin eikä jaksaisi tehdä mitään, hyvä kun jaksaa edes portaat kävellä ylös. Kovin raskaita liikuntalajeja ei voi harrastaa, koska ei saa vedettyä kunnolla happea keuhkoihin ja ristiallergioiden pahimpana mahdollisuutena on saada jopa anafylaktinen reaktio tai jopa koko verenkiertojärjestelmää uhkaava tilanne, anafylaktinen shokki joka romahduttaa verenpaineen ja on hengenvaarallinen tila. Siihen ainoa toimiva ensiapu on adrenaliini ja sen jälkeen suuri annos metyyliprednisolonia eli eräänlaista kortisonia suoraan suoneen tykitettynä. Terveysportti (se nyt ainakin on luotettava tietolähde) kuvaa anafylaksiaa näin: 

"Anafylaksia tarkoittaa äkillistä yliherkkyysreaktiota, joka alkaa tavallisesti käsien ja huulien voimakkaalla kihelmöinnillä ja kutinalla. Kihelmöinti ja kutina leviävät muutamassa minuutissa ympäri kehon. Ihoon nousee nokkospaukamia, joita on tavallisesti ympäri kehon. Huulissa ja silmäluomissa, usein muuallakin, on selvää turvotusta. Potilaan kurkkua kuristaa ja henki saattaa vinkua. Vatsaa kouristaa, ja potilas saattaa oksentaa tai ripuloida. Vaikeimmissa tapauksissa verenpaine laskee ja sydämeen tulee rytmihäiriöitä. Potilas on hengenvaarassa. Anafylaktinen reaktio kehittyy huippuunsa 10–30 minuutissa.
Anafylaksia on yleensä allerginen kuten esimerkiksi ampiais- ja mehiläisallergiassa. Sellainen voi syntyä myös muulla kuin allergisella mekanismilla, kuten tapahtuu joskus yleisanestesian aikana.

Anafylaksiassa iho punoittaa ja kuumottaa, pulssi on tiheä ja potilaalla on usein turvotusta huulissa, kielessä, nielussa, silmäluomissa ja käsissä. Nopeassa anafylaksiassa ei ehdi tulla nokkosihottumaa, ennen kuin potilas menettää tajuntansa. Sellaisen potilaan sydämen syke on kuitenkin epätasainen."

Kaikkein kurjinta astmassa on kuitenkin se, että pahimpina kausina se rajoittaa elämää, eivätkä perusterveet ihmiset tajua ihmisen olevan oikeasti kipeä. Yskä, hengenahdistus ja yleisesti kurja ja kipeä olo eivät ole ulkopuolisista oikein mitään, koska kyllähän niihin oireisiin nyt allergialääke tepsii, ja onhan astmapiiput olemassa! Niinpä. Astmaa sairastava ihminen kokee kuitenkin astman pahimpina kausina toimintakykynsä heikentyneeksi ja oireiluun voi liittyä jopa masennusoireilua, joka taas johtuu väsymyksestä. Perusterve ihminen ei ymmärrä, ettei astmaatikko kurjimpina aikoinaan tahallaan nuku pitkiä päiväunia, ole apaattinen tai ei välttämättä jaksa yhtä hyvin normaaleja kotitöitä kuin parempina aikoina. Perusterve pomo ei välttämättä tajua astmaattisen alaisen töissä suoriutumisen laskua sairaudesta johtuvaksi. Hei, koettakaapa itse naputella vaikkapa 100 000 merkkiä töissä päivän aikana, kun vähän väliä pitää yskiä keuhkoja pellolle, hengitellä syvään ja sitten taas yskiä. Sitten tuntuukin siltä kuin koko kroppa olisi keitettyä makaronia ja silmäluomet alkavat lupsua väkisinkin umpeen. Juu, eihän astmaatikko toki sairasta mitään keuhkokuumetta tai aivokalvontulehdusta, mutta kyllä astmaankin voi kuolla jos sitä ei hoida, ja anafylaktiseen shokkiin nyt ainakin kuolee jollei tiedä mitä pitää tehdä jos vaikka joku läheinen sellaisen saa. (Vinkki: 112 on se aika hyvä apu...) 

Tällä kirjoituksella kai yritin vähän selventää sitä, miltä astma tuntuu pahenemisvaiheessa ihan fyysisesti ja myös henkisesti. J45 ja minä emme ole siis ystäviä, mutta yleisesti ottaen tulemme ihan hyvin toimeen keskenämme, kun tunnistan pahenemisvaiheen ensioireet ja alan lääkitä itseäni asianmukaisesti. Silti tulee päiviä kun krooninen keuhkosairaus vain vituttaa ja voisin antaa sen ilmaiseksi pois, ihan kenelle vain. Olisi kivaa kokea edes joku sellainen kevät kun olisin terve eikä tarvitsisi miettiä, riittävätkö astmalääkkeet ja onhan se avaava lääke varmasti mukana. Olisi kivaa kokea kevät, jolloin yöt eivät tärvääntyisi yskimiseen ja olo olisi kaikin puolin virkeä eikä päin vastoin täysin mukiloitu ja energiaton. Olisi ihanaa lähteä pitkälle hölkkälenkille miettimättä, riittääkö keuhkokapasiteetti siihen, vaan voisin vain hölkätä, ihailla maisemia ja hengästyä terveellä tavalla, ei niin että happi loppuisi ja hengitys kuulostaisi jo aiemmin mainitulta vinkulelulta. Olisi ihanaa olla kroonisesti terve.

Tänään on sellainen olo, etten haluaisi antaa kaikkien kukkien kukkia, vaan voisin lähteä tappamaan maailmasta jokaisen siitepölyä ympäriinsä levittelevän kasvin.

Kiitos ja anteeksi.

PS. Astmaatikon pitkät päiväunetkin todennäköisesti johtuvat siitä, että yö on mennyt lähinnä yskiessä ja kroppa tarvitsee leponsa edes johonkin aikaan vuorokaudesta. Yksi astman oireista ja diagnostisista kriteereistä kun on nimenomaan YÖyskä.




sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

"KOSKA MIES LUOTIIN ENSIN!"

Inspiroiduin kirjoittamiseen pitkästä aikaa Marian blogikirjoituksen myötä. Tekstissä pohdittiin monia unelma-ammatteja, ja niitä on löytynyt sekä blogin pitäjältä että kommentoijilta hurjasti. Omat lapsuuden haaveammattini olivat jostain syystä aina kovinkin realistisen oloisia: halusin muun muassa lähetyslääkäriksi tai papiksi. Lääkishaave kaatui olemattomaan matemaattisten aineiden osaamiseeni (niin, kuinka paljon se 15 euron viinipullo maksoikaan kolmelle hengelle jaettuna?), mutta pappeus on yhä aika realistinen alahaave. Aion mennä tässä joku kaunis päivä käymään opintotoimistossa ja kysellä HY:n teologisen tiedekunnan opiskeluoikeuteni perään. Jos kaikki menee suunnitellusti, olen syksyllä jälleen teologian ylioppilas ja toivottavasti jonain kauniina päivänä saan liperit kaulaani ja pappisvihkimyksen hiippakunnassa, johon olen suorittanut pappisharjoitteluni. Unelmissani siintävät myös sairaalapapin tai seksuaaliterapeutin työt. Seksuaaliterapeutin lisäopinnot kuitenkin maksavat hunajaa ja mansikoita, joten sitä ennen olisi hyvä hankkia hyppysiinsä jonkinlaiset tutkintotodistukset.

Mistä blogini otsikko sitten kumpuaa? Voisin kirjoitella lyhyemmänkin turinoinnin siitä, mutta mennään kuitenkin pidemmän kaavan mukaan. 

Eilen aamulla herätyskelloni soi 04:55, keitin kahvit, join ne ja lähdin ah-niin-kauniiseen miljööseen työpaikalle vääntämään hieman ylitöitä, koska kiire ja viiveet lääkärien saneluiden purkamisessa. Nakuttelin 8 tuntia plakkariin ja lähdin sen jälkeen Alkon kautta erääseen lähellä olevaan kuppilaan istumaan kaunista iltapäivää. Kuppilaan saapui parikin kaveria, mutta sitä ennen törmäsin ystäväpariskuntaani ja kävelimme yhtä matkaa kuppilalle saakka. Iltapäivä jatkui varsin kosteana viinin ja siiderin merkeissä, kuppila vaihtui toiseen ja osasimme tyttöporukalla jopa laskea oikein sen, kuinka paljon se yksi 15 euron viinipullo kustantaakaan henkeä kohti.

Kymmenen aikoihin illalla aloin olla jo siinä kunnossa, että kotiin teki mieli. Kävelin kuulokkeet korvilla musiikkia luukuttaen Rautatieasemalle josta suunnittelin lähteväni junalla kotiin. Eipä aikaakaan kun nuorehko mies alkoi tyrkyttää minulle traktaatteja kouraan ja kävi ilmi että tämä on uskovainen. Kävi myös ilmi, että minä aion papiksi. Tästäkös tämä nuori mies, 3 vuotta uskossa ollut, riemastui. "Mutta naispappeushan on synti!" "Jaa millähän perusteella?" "No siksi, että Raamatussa mies luotiin ensin joten nainen on aina alisteinen miehelle!" Tästä voisi päätellä, ettei naisilla ole järkeä eikä kykyjä pappeuteen. Ymmärrän toki sen, että papin osa on vastuullinen, koska kuulijat voi helposti johtaa harhaan, mutta miehen ensiksi luominen on mielestäni silti hatara argumentti naispappeuden pahuuden puolustamiselle. Mielestäni Paavalin kirjeen sekään kohta, jossa nainen saa vaieta seurakunnassa ei suinkaan tarkoita sitä, että nainen ei saisi opettaa. Sen sijaan Paavali (tai joku joka halusi kirjoittaa Paavalin nimissä, tätä suuntaustahan kutsutaan pseudepigrafiaksi) tarkoitti tällä tekstillä sitä, että naisten tulee olla seurakunnan kokousten aikana hiljaa naapurin Erkkipetterin vaimon asioista tai mistä tahansa muista asioista juoruamisesta. Olisin toki voinut myös heittää tälle poloiselle traktaattien jakelijalle vitsin jossa Jumala luo ensin miehen, toteaa sitten pystyvänsä parempaan ja luo sen jälkeen naisen. Hah-hah-haa kuinka hauskaa!

Genesiksessä on kuuluisa kohta ihmisen syntiinlankeemuksesta. Myönnettäköön, että se oli nainen joka otti käärmeen (Saatanaksikin tulkittu) houkutuksesta hedelmän hyvän- ja pahantiedon puusta, mutta se olisi voinut olla myös Adam. Näin kaikkien aikojen ensimmäiset ihmiset lankesivat syntiin, näkivät alastomuutensa ja häpesivät sitä, ja näin on myös valmis teoria perisynnistä. Haluaisin tietää, miksi Genesiksen kirjoittaja on nähnyt tarpeelliseksi tehdä Eevasta syntipukin. Käärmeen houkutuksiin lankeaja olisi voinut yhtä hyvin olla Adam, eikä sekään ole mielestäni oikea peruste naispappeuden kieltämiselle ja synniksi tulkitsemiselle. Yhtä lailla miespaimen voi johtaa laumaansa harhaan ja saarnata asioita, jotka vetävät kuulijoita helvettiin. Nainen ja mies ovat täysin tasa-arvoisessa asemassa nyky-yhteiskunnassa sen suhteen, mitä syntiin tulee. Sitä paitsi Vanhassa testamentissa on kertomuksia naisprofeetoista, jotka nimenomaan olivat Jumalan mielen mukaisia ja varoittivat kansaa tulevista vitsauksista tai syntien seuraamuksista. Uuden testamentin pääsanoma on sen sijaan se, että tuli yksi välittäjä Jumalan ja ihmisen välille, Jeesus Kristus, joka kantoi koko maailman synnit ristinkuolemansa kautta. Tässä on mielestäni koko kristinuskon ydin. Meidän ei tarvitse enää itse suorittaa ja kilpailla siitä, kuka on parempi ja kuka huonompi uskovainen. Kun Jeesus huusi ristillä: "Se on täytetty!", se myös on sitä. Jeesuksen seuraajat alkoivat Jeesuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen perustaa seurakuntia, ja näin sai vähitellen alkunsa kirkko, joka alkoi Roomalaiskatolisena kirkkona ja alkoi sen jälkeen jakautua reformaation kautta useammiksi erilaisiksi seurakunniksi.

Sain eilisen keskustelun kautta oikeastaan lisäpontta jatkaa teologian opintojani. Haluan jollakin tavalla hyödyntää omaa elämänkokemustani ja palvella sitä kautta seurakuntaa. Eilinen keskustelu käytiin toki hyvässä hengessä, mutta se sai minut pohtimaan sitä, miksi naisen pappeutta pidetään niin pahana asiana? Olemmeko me naiset pahoja vai siksi, että meillä sattuu olemaan rinnat, vagina ja kohtu sekä munasarjat? Miksi naisen tulisi olla miehelle alisteinen? Onko mies jotenkin lähempänä Jumalaa ja parempi opettaja vain siksi, että on mies? En näe ajatuksessa mitään järkeä. Uskon, että tulen kohtaamaan tulevaisuudessa monia erilaisia mielipiteitä ja erilaisia työympäristöjä joissa minua ei arvosteta juuri sen vuoksi, että olen nainen. Haluan silti toteuttaa lapsuudenhaaveeni pappeudesta, ja siksipä aion mennä takaisin opiskelemaan teologiaa. Voi olla, etten sitten kuitenkaan päädy papiksi, mutta opintojen jatkamisessa on hyvä alku urapolkujen luomiselle. 

Mutta hei, mies luotiin ensin! Se on pätevä argumentti jokaiseen keskusteluun, eikös vain?

Annis kiittää, kuittaa ja lopettaa pohdintansa tähän.

lauantai 15. maaliskuuta 2014

MATALALENTOA JA INSPIRAATIOHUKKAA

Viimeisimmästä päivityksestäni on ehtinyt vierähtää jo tovi, mutta elämässäni ei ole tapahtunut mitään mainitsemisen arvoista. Olen lähinnä käynyt töissä, koomannut kotona, ollut sairaslomalla oikeassa munasarjassani majailevan kookkaahkon hyvänlaatuisen kasvaimen vuoksi, käynyt vähän lisää töissä, nähnyt kavereitani ja nähnyt jopa pari keikkaa, viimeisimpänä Amorphis Tavastialla. Kävimme siellä vanhan lukioaikaisen ystäväni kanssa, ja oli ilo käydä radalla oikeasti sellaisen ihmisen kanssa jonka tuntee syvemmin kuin jotkut toiset tuttavuudet. Kyseisestä illasta voisi toki kirjoittaa pidemmänkin selostuksen alkaen siitä, että meinasimme myöhästyä koko keikalta kun emme tajunneet Amorphiksen aloittavan jo heti yhdeksältä illalla, mutta ehkä myöhemmin.

Päivitysinto blogin suhteen on kuitenkin ollut jokseenkin hukassa, inspiraatiota ei tunnu löytyvän millään ja äidinkin uutiset masensivat. Syöpä oli jälleen levinnyt, ja tällä kertaa sitä vastaan lähdettiin taistelemaan sädehoidoin joita äiti saa kuuden viikon ajan joka päivä suurella annoksella. Saapa nähdä mitä sen jälkeen keksitään vai keksitäänkö mitään?

Sisintäni on painanut massiivinen ahdistusmöykky äidin vuoksi, ja elämässäni tuntuu muutenkin olevan jokin hiljainen aika jolloin ei tekisi mieli tehdä mitään. Haluaisin vain hautautua töihini, maata töiden jälkeen peittojen alla ja mieluiten herätä vasta kesällä fyysisesti kesäkunnossa. Oma kroppa ja ulkonäkö ahdistavat yhä enemmän, ja vaikka periaatteessa elämässäni onkin kaikki hyvin äidin syöpää lukuun ottamatta, tuntuu siltä kuin jotain pitäisi muuttaa tässä kuviossa.


Kunhan saan jostain revittyä lisäinspiraatiota blogini suhteen, ajattelin vähän kirjoitella bändeistä joista on tullut läheisiä (MUSIIKIN suhteen) viimeisen puolen vuoden aikana, työkaverieni kanssa pidetyistä get togethereista ja opintosuunnitelmistani. Nyt aion kuitenkin lötkähtää sängylle ja yrittää unohtaa jopa itseni.